4 největší mýty o čokoládě
Publikováno dne 08. 01. 2016, Kategorie Zdraví a sport
3100 shlédnutí

4 největší mýty o čokoládě

Oblíbená neřest a vášeň, jejíž chuti málokdo odolá. Ne náhodou ji spojujeme s hříšnými myšlenkami a tajně skrývaným potěšením. Ale opravdu musí být všechno, co je dobré, nezdravé? V čokoládě byla naopak potvrzena přítomnost antioxidantů, polyfenolů a dalších pro zdraví příznivých látek. Přesto se o čokoládě šíří řada mýtů a pověr. Co jsou jen výplody naší fantazie, a co se zakládá na pravdě?

1) Čokoláda způsobuje akné

Čokoláda

Nejen akné, ale i další kožní choroby bývají často sváděny na přehnané mlsání čokolády. Ve skutečnosti jediná souvislost, kterou bychom mezi zvýšeným výskytem pupínků a konzumací sladkého (a také mastného) jídla našli, je fakt, že chuť na tyto potraviny stoupá v období hormonálních změn.

 

Za výskytem akné stojí v první řadě zvýšená produkce kožního mazu. Konzumace některých jídel ale možná vliv mít může. Podle studie provedené na Univerzitě v New Yorku ovlivňují kvalitu pleti potraviny s vysokým glykemickým indexem - například bílé pečivo nebo hranolky. Podobný vliv se ale tvrdí i u soli nebo odstředěného mléka.

 

Ať už pravda leží v čemkoliv, jasné je, že zdravá a vyvážená strava ke krásné pokožce dopomůže spíše než mastné jídlo z fastfoodu.

2) Ovlivňuje hladinu cukru v krvi

Představa, že čokoláda je tím nejhorším, s čím se může diabetik potkat, je opět mylná. Čokoláda má relativně nízký glykemický index. Oproti jiným pochoutkám obsahujícím rychle stravitelné cukry, hladina krevního cukru při konzumaci čokolády stoupá jen pozvolna. Výjimečně si tak malé množství čokolády mohou dopřát i lidé trpící diabetem.

3) Po čokoládě se zkazí zuby

Čokoláda

Právě naopak. Podle některých průzkumů čokoláda nejenže zubům nijak neškodí, obsahuje navíc taniny, které vzniku zubního kazu brání. Čokoláda také obsahuje kyselinu šťavelovou, která potlačuje výskyt kyselin narušujících zubní sklovinu. A překvapivě i v mléčné čokoládě jsou látky s pozitivním vlivem na náš chrup - hádáte správně, je to bílkovina mléka, která brání vzniku kazu.

 

To, co kazí zuby především, je cukr. Předchozí poučení o prospěšnosti čokolády tedy platí jen v případě, že konzumujete v přiměřeném množství především kvalitní čokoládu, ve které převažují kakaové součásti nad množstvím cukru. Vhodnou volbou jsou například nové tenké 70% čokolády Carla, s výborným poměrem cena-výkon. Snadno je schováte do kabelky a v malém množství rozhodně prospěje.

4) Čokoláda vyvolává migrénu

Ani souvislost mezi bolestmi hlavy a zvýšenou konzumací čokolády nebyla nikdy potvrzena. Přesto se to často tvrdí. Vzhledem k tomu, že spouštěče migrény bývají velmi individuální, může pro někoho být čokoláda subjektivně příčinou bolestí. Stejně jako káva, glutamát sodný, citrusy, červené víno nebo třeba zrající sýry. Příčinou by pravděpodobně mohla být látka zvaná tyramin, kterou tyto potraviny obsahují.

 

Někteří lidí mohou trpět nedostatkem enzymů, které tyramin odbourávají - nadměrné množství této látky v krvi následně vede k bolestem hlavy. Takže způsobuje čokoláda migrénu? Ano i ne, na vysvětlení některých onemocnění si přece jen budeme muset ještě počkat.

 

Máte-li chuť na sladké, přečtěte si nejlepší recepty na tolik oblíbené sušenky.

 

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek:
Máte s partnerem společný oblíbený seriál?
Ano (42 %)
Ne (36 %)
Nevím (22 %)

Oblíbené články

20 jednoduchých způsobů, jak rychle zhubnout už za týden 20 jednoduchých způsobů, jak rychle zhubnout už za týden

3 zázračná slova – bio, raw, vegan. Co vlastně znamenají? 3 zázračná slova – bio, raw, vegan. Co vlastně znamenají?

4 cviky pro pevnější prsa 4 cviky pro pevnější prsa

8 dalších skvělých receptů na smoothie, které vám ještě navíc pomůžou i zhubnout 8 dalších skvělých receptů na smoothie, které vám ještě navíc pomůžou i zhubnout

6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty 6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty

9 způsobů, jak si na jaře vyčistit energetické tělo 9 způsobů, jak si na jaře vyčistit energetické tělo

10 důvodů, proč začít s pole dance 10 důvodů, proč začít s pole dance

3 důvody, proč zkusit alespoň měsíc abstinovat 3 důvody, proč zkusit alespoň měsíc abstinovat

5 skvělých přínosů aktivního uhlí pro naše zdraví 5 skvělých přínosů aktivního uhlí pro naše zdraví

13 pádných důvodů, proč meditovat každý den 13 pádných důvodů, proč meditovat každý den

3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy 3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

5 receptů na rychlou a zdravou snídani 5 receptů na rychlou a zdravou snídani

25 nejlepších způsobů jak se zbavit tuku na bříšku 25 nejlepších způsobů jak se zbavit tuku na bříšku

5 příznaků, že pijete málo vody 5 příznaků, že pijete málo vody

7 tipů jak proměnit sex na fantastické kardio cvičení 7 tipů jak proměnit sex na fantastické kardio cvičení

Komentáře

    Vložit nový komentář

    Další zajímavé

    5 důvodů, proč říci ‚ano‘ teniskám 5 důvodů, proč říci ‚ano‘ teniskám

    8 praktických rad pro prevenci rakoviny 8 praktických rad pro prevenci rakoviny

    7 kroků, které je dobré udělat pro svou kariéru, když je vám 20 let 7 kroků, které je dobré udělat pro svou kariéru, když je vám 20 let

    10 prověřených cviků, které vám zaručí skvělé výsledky 10 prověřených cviků, které vám zaručí skvělé výsledky

     Yazemeenah Rossi: Modelkou v 61 letech! Yazemeenah Rossi: Modelkou v 61 letech!

     Dýňová pikantní bílá horká čokoláda Dýňová pikantní bílá horká čokoláda

    3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey 3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

    5 minut: investice do štěstí 5 minut: investice do štěstí