4 největší mýty o čokoládě
Publikováno dne 08. 01. 2016, Kategorie Zdraví a sport
3033 shlédnutí

4 největší mýty o čokoládě

Oblíbená neřest a vášeň, jejíž chuti málokdo odolá. Ne náhodou ji spojujeme s hříšnými myšlenkami a tajně skrývaným potěšením. Ale opravdu musí být všechno, co je dobré, nezdravé? V čokoládě byla naopak potvrzena přítomnost antioxidantů, polyfenolů a dalších pro zdraví příznivých látek. Přesto se o čokoládě šíří řada mýtů a pověr. Co jsou jen výplody naší fantazie, a co se zakládá na pravdě?

1) Čokoláda způsobuje akné

Čokoláda

Nejen akné, ale i další kožní choroby bývají často sváděny na přehnané mlsání čokolády. Ve skutečnosti jediná souvislost, kterou bychom mezi zvýšeným výskytem pupínků a konzumací sladkého (a také mastného) jídla našli, je fakt, že chuť na tyto potraviny stoupá v období hormonálních změn.

 

Za výskytem akné stojí v první řadě zvýšená produkce kožního mazu. Konzumace některých jídel ale možná vliv mít může. Podle studie provedené na Univerzitě v New Yorku ovlivňují kvalitu pleti potraviny s vysokým glykemickým indexem - například bílé pečivo nebo hranolky. Podobný vliv se ale tvrdí i u soli nebo odstředěného mléka.

 

Ať už pravda leží v čemkoliv, jasné je, že zdravá a vyvážená strava ke krásné pokožce dopomůže spíše než mastné jídlo z fastfoodu.

2) Ovlivňuje hladinu cukru v krvi

Představa, že čokoláda je tím nejhorším, s čím se může diabetik potkat, je opět mylná. Čokoláda má relativně nízký glykemický index. Oproti jiným pochoutkám obsahujícím rychle stravitelné cukry, hladina krevního cukru při konzumaci čokolády stoupá jen pozvolna. Výjimečně si tak malé množství čokolády mohou dopřát i lidé trpící diabetem.

3) Po čokoládě se zkazí zuby

Čokoláda

Právě naopak. Podle některých průzkumů čokoláda nejenže zubům nijak neškodí, obsahuje navíc taniny, které vzniku zubního kazu brání. Čokoláda také obsahuje kyselinu šťavelovou, která potlačuje výskyt kyselin narušujících zubní sklovinu. A překvapivě i v mléčné čokoládě jsou látky s pozitivním vlivem na náš chrup - hádáte správně, je to bílkovina mléka, která brání vzniku kazu.

 

To, co kazí zuby především, je cukr. Předchozí poučení o prospěšnosti čokolády tedy platí jen v případě, že konzumujete v přiměřeném množství především kvalitní čokoládu, ve které převažují kakaové součásti nad množstvím cukru. Vhodnou volbou jsou například nové tenké 70% čokolády Carla, s výborným poměrem cena-výkon. Snadno je schováte do kabelky a v malém množství rozhodně prospěje.

4) Čokoláda vyvolává migrénu

Ani souvislost mezi bolestmi hlavy a zvýšenou konzumací čokolády nebyla nikdy potvrzena. Přesto se to často tvrdí. Vzhledem k tomu, že spouštěče migrény bývají velmi individuální, může pro někoho být čokoláda subjektivně příčinou bolestí. Stejně jako káva, glutamát sodný, citrusy, červené víno nebo třeba zrající sýry. Příčinou by pravděpodobně mohla být látka zvaná tyramin, kterou tyto potraviny obsahují.

 

Někteří lidí mohou trpět nedostatkem enzymů, které tyramin odbourávají - nadměrné množství této látky v krvi následně vede k bolestem hlavy. Takže způsobuje čokoláda migrénu? Ano i ne, na vysvětlení některých onemocnění si přece jen budeme muset ještě počkat.

 

Máte-li chuť na sladké, přečtěte si nejlepší recepty na tolik oblíbené sušenky.

 

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek:
Máte domácího mazlíčka?
Ano (78 %)
Ne (20 %)
Nevím (2 %)

Oblíbené články

6 jednoduchých kroků k udržení dobrého zdraví vašeho těla 6 jednoduchých kroků k udržení dobrého zdraví vašeho těla

6 důvodů, proč pěstovat mátu 6 důvodů, proč pěstovat mátu

6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty 6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty

10 potravin, které si dává denně k jídlu 9 výživových poradkyň 10 potravin, které si dává denně k jídlu 9 výživových poradkyň

10 důvodů, proč začít s pole dance 10 důvodů, proč začít s pole dance

13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu 13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu

4 důvody, proč je kokosový olej můj nenahraditelný pomocník 4 důvody, proč je kokosový olej můj nenahraditelný pomocník

4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení 4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení

10 tipů na hubnutí, které určitě fungují! 10 tipů na hubnutí, které určitě fungují!

13 pádných důvodů, proč meditovat každý den 13 pádných důvodů, proč meditovat každý den

4 prospěšné cviky, které můžete dělat kdekoliv 4 prospěšné cviky, které můžete dělat kdekoliv

 Run for your Bun! Kavárna, kde za jídlo neplatíte Run for your Bun! Kavárna, kde za jídlo neplatíte

3 důvody, proč zkusit alespoň měsíc abstinovat 3 důvody, proč zkusit alespoň měsíc abstinovat

9 způsobů, jak si na jaře vyčistit energetické tělo 9 způsobů, jak si na jaře vyčistit energetické tělo

5 důvodů, proč se stát příznivcem obuvi barefoot 5 důvodů, proč se stát příznivcem obuvi barefoot

Komentáře

    Vložit nový komentář

    Další zajímavé

    5 tipů na rychlé a snadné učení 5 tipů na rychlé a snadné učení

     Chcete si něco začít s kolegou z práce? – Tyhle okolnosti dobře zvažte Chcete si něco začít s kolegou z práce? – Tyhle okolnosti dobře zvažte

    7 tipů jak vypadat dobře na každé fotce 7 tipů jak vypadat dobře na každé fotce

    15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku! 15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku!

    10 nejlepších tipů do kuchyně 10 nejlepších tipů do kuchyně

    12 inspirací pro dokonalý design pokoje dospívající dívky 12 inspirací pro dokonalý design pokoje dospívající dívky

    5 pomocníků proti horku v kanceláři 5 pomocníků proti horku v kanceláři

    13 tipů pro dokonalou pleť 13 tipů pro dokonalou pleť