6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

Mnozí z nás si oblíbili chuť avokáda, ale možná ho využíváme jen na několik málo
způsobů. Přitom toto zdravé ovoce dává spoustu možností
použití, které by vás možná ani nenapadly. Třeba jím můžeme výhodně nahradit
jiné potraviny. Důležité je koupit správně zralé plody. Poznáme je tak, že na
avokádo jemně zatlačíme a měl by v něm zůstat důlek. Nekupujte ani příliš
rozměklé plody s hnědými fleky, ani ty zcela tvrdé. Stává se totiž, že dříve než by
došly, začnou se kazit. Dobrá volba je také koupit plody s označením „ready
to eat“, to znamená, že se mohou rovnou konzumovat. 

1)
Máslo

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

Milovníci pečení,
radujte se – avokádem můžete nahradit máslo v koláčích, košíčcích a dalším
pečivu. Získáte tak zdravější verzi vašich oblíbených lahůdek. Nasycené mastné
kyseliny v másle nahradíte nenasycenými mastnými kyselinami z avokáda,
aniž by to ovlivnilo chuť. Nejste si jisti, kolik avokáda potřebujete místo
másla? Poměr je 1:1, ale vzhledem k tomu, že avokádo se nerozpouští stejně jako
máslo, zvětšete o něco podíl „vlhkých“ složek v receptu, aby těsto nebylo
příliš suché.

2) Majonéza

Tuňákové, kuřecí a
vaječné saláty odedávna získávaly svou úžasnou hebkost díky majonéze, ale těm
dnům je konec. Stejně hladkou texturu získáte i použitím avokáda. Přidaným
bonusem budou výživové hodnoty jako je kyselina listová, lutein a antioxidanty,
které majonéza prostě nemá.

3) Mléko

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

Avokádem můžete nahradit
mléko v koktejlech i pudincích. Jeho bohatá krémová chuť nebude konkurovat
jiným chutím. Uspokojte svou chuť na sladké snadno vyrobeným avokádovým
pudinkem
, který je nejen veganský a prostý mléka, ale může se pochlubit i 58 mg
hořčíku na jedno středně velké avokádo. Kvalitní avokádo můžete v našich
obchodech koupit po celý rok.

4) Sýr

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

Mnoho zastánců
sýrů by tvrdilo, že je to nejlepší část sendviče, a poukazují na to, že sýr
skvěle doplňuje strukturu chleba a výraznou chuť zeleniny a masa uvnitř.
Použijte místo toho avokádo, které poskytne stejné kvality a současně se může
chlubit tím, že snižuje zánětlivé vlastnosti jiných potravin, které jsou
sendviči. Takže uznejte, že to stojí za vyzkoušení!

5) Chléb

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

Co může být
lepšího než avokádo doplněné vejcem? Použijte avokádo místo toastu. Postupujte
tak, že zapečete vejce do poloviny avokáda a posypete nakrájenými bylinkami
jako je pažitka. Nejenže vyloučíte uhlohydráty, které obsahuje toast, ale
získáte hodnotné bílkoviny rostlinného původu, kterých avokádo obsahuje více
než kterékoli jiné ovoce. Tím určitě trumfne toast!

6) Oříšky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se z avokáda
dá využít i pecka a tak ji od té doby už nevyhazuji. Avokádová pecka je
velmi dobrým zdrojem antioxidantů,
které výrazně posilují přirozenou obranyschopnost organismu. Látky v ní obsažené
mají navíc antibakteriální a antivirotické
vlastnosti, které nejvíc oceníme během sychravějších dnů od podzimu do
jara. Jak budete postupovat? Prostě
z pecky sloupnete svrchní tvrdou slupku a potom ji nastrouháte nebo
rozmixujete a necháte usušit. Prášek z avokáda se
konzumuje v menším množství, protože má nahořklou chuť. Přidáváme ho
do různých salátů, koktejlů, jogurtů či müsli

Avokádo můžeme považovat
za superpotravinu, která skvěle zasytí a dodá tělu spoustu energie i potřebných
živin.


Přečtěte si také článek 5 dalších receptů na dobroty z hrníčku připravené v mikrovlnce.

Přidej první komentář

Napsat komentář