5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim

Je tu podzim a začala
dýňová sezóna! Oranžové dýně jsou v tomto ročním období všudypřítomné, ale
někdy může být těžké přijít na zajímavé a zdravé způsoby, jak je využít k
přípravě snídaně, oběda, večeře nebo dezertu. Jako základ pro mnoho výborných
jídel vám poslouží pyré. V sezóně dýní si ho můžete snadno připravit sami.
Má velkou výživovou hodnotu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu, diabetiky a
vegetariánskou stravu. Nabízíme vám dýňovou inspiraci, která by se vám mohla
letos na podzim hodit.

1) Základní pyré

Dýňové pyré se kromě okamžité spotřeby perfektně hodí
také pro uchovávání v mrazáku. Pyré můžete připravit ze všech druhů dýní. Dýni
nejprve nakrájejte na kusy včetně slupky. U druhu Hokkaido můžete po upečení nebo uvaření
zpracovat dýni včetně slupky. U dalších druhů dýně po tepelné úpravě
vydloubněte pouze dužinu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C
doměkka, asi půl hodiny. Měkkou dýni ihned rozmixujte tyčovým mixérem. Připravte
si větší množství pyré a porce naplňte do sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit
pro další použití.

2) Dýňová pomazánka

Touto pomazánkou můžete rozšířit svůj sortiment pomazánek
pro různé příležitosti.

  • 300 g nakrájené dýně (druh Hokkaidó se nemusí loupat,
    ostatní ano)
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • trochu šťávy z citronu, pepř a sůl na ochucení

Dýni poduste nebo upečte v troubě doměkka, poté rozmačkejte
vidličkou. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle a přidejte k dýni. Dochuťte
citronem, solí a pepřem. Pomazánku můžete připravit také s čerstvým bylinkovým
sýrem.

3) Muffiny

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim
Oblíbený způsob použití dýně je určitě ve formě muffinů. Dýně
dodává muffinům výraznou chuť a vydatnost, nemluvě o lahodné vůni podzimu. Obsahuje
nutriční hodnoty jako je beta-karoten, draslík, vitamín C a vitamin E a tím
jsou výživnější ve srovnání s běžnými muffiny. Kvůli vysokému obsahu vlákniny v
dýni se nestane, že byste už po dvaceti minutách dostali hlad.

Bezlepkové dýňové ovesné muffiny:

  • 1 šálek (240 ml) dýňového pyré (konzervované nebo doma
    připravené)
  • 1 šálku třtinového cukru
  • 1 šálku kokosového oleje (může být i jiný rostlinný olej)
  • 1 šálek pohankové mouky
  • 3 šálku ovesné mouky – můžete si připravit sami z ovesných
    vloček
  • 1 šálku mléka – plnotučné mléko nebo rostlinné varianty
  • 2 lžičky skořice
  • 0,2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 sáčku vanilkového cukru
  • 1 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 vejce pokojové teploty
  • hrst nasekaných ořechů (např. pekanové nebo vlašské) na
    posypání

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte si formu na muffiny
papírovými košíčky, nebo vymažte máslem. V misce smíchejte všechny sypké
přísady. V další misce vyšlehejte ostatní mokré přísady. Smíchejte sypké i
mokré přísady dohromady. Vlijte do připravené formy a povrch posypte ořechy a
dejte péci zhruba na 25-30 minut. Vyndejte upečené muffiny a nechte chladnout pár
minut ve formě, poté je vyndejte a nechejte vychladnout na mřížce.

4) Odlehčené omáčky

Oranžová barva dýně se hodí pro to, aby omáčky na
těstoviny, které jsou z rostlinných surovin, vypadaly jako sýrové. Ti, kdo
vaří bez lepku, mohou s použitím pyré z dýně zahušťovat omáčky místo
bešamelu z mouky. 

Dýňová omáčka k těstovinám

  • 1/2 dýně Hokkaido nakrájená na menší kousky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka oregana
  • sůl, pepř
  • olej
  • máslo

Na oleji opečte cibuli dozlatova, pak přidejte drcený
česnek a po dvou minutách i dýni. Zalijte trochou vývaru a za občasného
podlévání uvařte dýni doměkka. Směs pak rozmixujte, přidejte špetku
muškátového oříšku, oregano, pepř a sůl podle chuti, nakonec vlijte smetanu. Podle
potřeby můžete rozředit dalším vývarem. Pak omáčku odstavte a zjemněte lžící
studeného másla. Podávejte s těstovinami. Omáčku můžete na talíři posypat sýrem nebo vyškvařenou slaninou.

5) Dýňová polévka

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim
Existuje mnoho způsobů, co uvařit z dýně, ale jeden z nejoblíbenějších
je dýňová polévka.

6) Dýňové pyré zamíchané do jogurtu

Další oblíbený způsob, jak jíst dýně, je přimíchat pyré z
dýně do bílého plnotučného řeckého jogurtu. Jogurt můžete ochutit skořicí nebo
vanilkou. Můžete do něj také přidat chia semínka nebo javorový sirup. Můžete také
posypat trochou lesních plodů nebo ořechů. Mnoho ochucených jogurtů
nakupovaných v obchodě má spoustu umělých aditiv a přidaného cukru. Když si ale
připravíte vlastní ochucený jogurt, získáte lahodnou snídani, ale přitom budete
mít přísady a cukr pod kontrolou. 

Dýňová sezóna přináší mnoho možností, jak využít dýni při
vaření. Jídla z ní připravená jsou zdravá a delikátní. Můžete zkusit třeba
dýňovou polévku: Recept na výbornou dýňovou polévku!

Přidej první komentář

Napsat komentář