7 potravin, jejichž zbytky můžete v kuchyni skvěle využít

7 potravin, jejichž zbytky můžete v kuchyni skvěle využít

Zbytky. Snad v každé domácnosti se čas od času stane, že
některé části potravin zůstanou nevyužité. Většinou pak letí
rovnou do odpadkového koše nebo do kompostu, existuje ale i jiná
cesta. Asi nebude žádným překvapením, že tato cesta vede přes
mrazák, ve kterém můžete uskladnit mnohem víc věcí, než by
vás nejspíš napadalo.

1) Slupky a okrajky ze zeleniny

7 potravin, jejichž zbytky v můžete kuchyni skvěle využít

V tomto případě by vás nejspíš ani nenapadlo něco takového schovávat. Pokud si ale dáte do mrazáku misku a bude do ní přidávat třeba konce mrkví, okrajky z cibule a dýně, zbytky celeru a košťály a stonky z brokolice a květáku, můžete z nich později udělat skvělý zeleninový vývar. Jen pozor na slupky z cibule, díky nim by totiž vývar zhořkl.

2) Přezrálé banány

Řada z nás vezme zčernalé banány a rovnou je hodí do odpadu. Nikdo je přece nebude jíst, když v takovém stavu, ne? Přestože se už nehodí ke klasické konzumaci, můžete je použít třeba do banánového chleba či banánových placiček. Stejně tak je můžete pokrájet a zamrazit. Uvidíte, že za čas se vám jistě budou hodit do smoothie nebo muffinů.

3) Chilli papričky

7 potravin, jejichž zbytky v můžete kuchyni skvěle využít

Tato surovina se
často prodává ve větším množství, málokterá domácnost ale
tolik chilli reálně využije. Pokud vám papričky zbudou, můžete
je buďto usušit a rozemlít, nebo je zamrazit. Do pokrmů je pak jednoduše nastrouháte.

4) Citrusy a jejich šťáva

Velké balení často
nesvědčí ani pomerančům, citronům či limetkám. Pokud jste si
přinesli domů kousek, který se vám zdá otlučený a nejspíš by
brzy začal hnít, můžete z něj vymačkat všechnu šťávu, nalít
ji do formiček na led a zamrazit. Až bude potřeba, prostě jen
vhodíte kostku do vody a máte skvělou limonádu. Ke každé kostce
můžete přidat třeba i list máty či meduňky.

5) Bílky z vajec

7 potravin, jejichž zbytky v můžete kuchyni skvěle využít

Řada receptů
vyžaduje pouze vaječné žloutky, je ale škoda se bílků
zbavovat. Na rozdíl od žloutků je totiž lze snadno zamrazit. Opět můžete použít formičky na led, do kterých se vždy vejde
přibližně jeden bílek (záleží na velikosti), nebo si jich
zamrazit více najednou třeba v malé misce či pytlíku. Použít
je pak můžete na bílkovou polevu, pusinky a bílkovou
omeletu.

6) Čerstvé bylinky

Formičky na led se
budou hodit i na zbytky bylinek. Na podzim do nich můžete zamrazit
třeba zbytky bylin z vašeho záhonu, které by zimu nepřežily.
Své místo si tak jistě najde omytá a pokrájená petržel,
pažitka a libeček, máta… Stačí je nandat do ledotvorek a zalít
trochou vody. Jednotlivé kostky pak můžete vložit do předem
popsaného pytlíku a uvolnit tak ve formičkách na led místo.
Bylinky pak můžete používat do polévek, nebo do vody.

7) Víno na vaření

Pokud využíváte
víno jen na vaření a pít se ho nechystáte, můžete jej také
snadno zamrazit. V lednici by vám zvětralo a postupem času se
zkazilo, pokud jej ale nalijete do zipového pytlíku nebo do
formiček na led, vydrží vám tak dlouho, jak je potřeba.

Zajímáte se o, jak zamezit zbytečnému plýtvání? Pak si nenechte ujít náš článek o principu Zero Waste.

Přidej první komentář

Napsat komentář