3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey
09. 03. 2019, Kategorie Rady a návody
329 shlédnutí

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

https://www.perfectdailygrind.com/2016/07/washed-natural-honey-coffee-processing-101/

Washed, natural, honey… Podívali jste se někdy na označení na obalu vaší kávy a ptali se, co to proboha může znamenat? Nebo, a to je ještě důležitější, která káva by mohla nejvíc vyhovovat vašim chuťovým buňkám? Odpovědi na tyto otázky vám nabízejí následující řádky.

Tři hlavní typy zpracování kávy

Existují tři převládající způsoby, jak se káva tradičně zpracovává: praná (washed) káva, přírodní (natural) káva a medová (honey) káva.

1) Káva washed

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

Praná káva se zaměřuje výhradně na kávové zrno. Vychutnáte si, co je uvnitř, nikoliv obal. Přírodní nebo medové zpracování kávy vyžaduje, aby celá kávová třešeň, čili i dužina kolem zrna, byla chutná. Praná káva však závisí téměř ze 100 % na chuti zrn, která potřebují absorbovat dostatek přirozených cukrů a živin během svého růstového cyklu. To znamená, že odrůda, půda, počasí, zralost, fermentace, praní a sušení jsou naprosto klíčové.


Prané kávy vyžadují dokonalou znalost pěstování perfektní kávy. Farmáři se významně podílejí na tvorbě její chuti. Když se podíváme na prané kávy, je zřejmé, že země původu a podmínky prostředí hrají při vzniku chuti zásadní roli. To znamená, že proces praní dokáže vyzdvihnout skutečné kvality původního zrna jako žádný jiný proces – a to je důvod, proč tolik speciálních káv je zpracováváno právě tímto způsobem.

2) Káva natural

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

Přírodní proces zpracování kávy, známý také jako suchý proces, je postup, který má původ v Etiopii. Kávové třešně jsou ponechány celé a káva se suší neporušená. Na to stačí menší investice, ale předpokladem jsou určité klimatické podmínky, které zajistí dostatečně rychlé sušení plodů. Časem se přírodní proces začal považovat za druhořadou metodu, která může vést k nekonzistentním chuťovým vlastnostem. Tato nekonzistence je často důsledkem toho, že se mezi zralými třešněmi při sušení vyskytují i nezralé, a ty potom zhnědnou a ovlivní chuť veškeré kávy.


Existuje však mnoho lidí, kteří naopak věří, že tento proces má ve skutečnosti potenciál vytvořit nejkvalitnější kávu a že návrat k popularitě je hned za rohem. Mnozí tvrdí, že pokud se podaří dosáhnout konzistence, může se přírodní káva vyrovnat praným kávám, co se týká čistoty chuti. Poskytuje také nové velmi zajímavé tóny a charakteristiky šálku kávy. Mimo jiné to můžeme vidět v Brazílii. Pečlivě sbíraná a zpracovaná přírodní káva může přinést neuvěřitelné aroma a nabídnout zákazníkům úžasnou sladkou chuť. Některé z přírodních káv se nakonec mohou chlubit chutí, která více než kávu připomíná tropický ovocný salát nebo ovocný kompot. A co víc, přírodní zpracování kávy je nejvíce ekologické.

3) Káva honey

Když se vše udělá správně, medová káva může mít doslova chuť, jako by někdo do vašeho šálku kávy přidal med a třtinový cukr. Ve skutečnosti je tento postup zpracování pojmenován podle toho, že kávová zrna jsou během procesu zpracování obalená lepkavou dužinou. V mnoha ohledech je tento typ kávy něco mezi pranou kávou a přírodní kávou. Její chuť je ovocná, ale ne tak výrazně, jako některé přírodní kávy. Medové zpracování je úzce spojeno s Kostarikou. Množství dužiny, ponechané na zrnech, které ovlivňuje sladkost a hloubku těla kávy, je řízeno. Typicky, čím více dužiny, tím sladší chuť.


Jak se výrobci rozhodují, jaký proces mají použít?

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

Většina producentů kávy chce vyrábět co možná nejkvalitnější a tím i nejvýnosnější kávu, ale jsou omezeni přírodním prostředím. U výroby kávy záleží více než u většiny potravin na okolním prostředí. Výrobci musí počkat, kolik bude srážek, než se rozhodnou, zda budou vyrábět pranou, medovou nebo přírodní kávu. Pokud je hodně deštivo, je těžší vyrobit dobrou přírodní kávu, protože kávové třešně mohou začít popraskávat. Pokud neprší, jsou to skvělé podmínky pro medové nebo přírodní zpracování, protože se nevyplavují žádné cukry.

Experimenty a inovace – budoucnost zpracování kávy

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey
Pan Mike Riley ze společnosti Falcon Specialty řekl, že země, které tradičně produkují kávu, upřednostňují jeden konkrétní proces zpracování. Například Rwanda a většina Střední Ameriky historicky používají praný proces, zatímco Brazílie má tendenci k medovému nebo přírodnímu. Mike také vysvětlil, že se to ale nyní mění – díky poptávce po speciální kávě. Rostoucí počet farmářů je nyní ochoten, když to dovolí environmentální a klimatické faktory, vyzkoušet jiné zpracovatelské techniky. Například v Nikaragui, Guatemale a Rwandě se některé farmy a družstva začínají zaměřovat na přírodní a medové procesy. Díky tomu mohou vytvářet nové neobvyklé profily chuti, a tím zvyšují hodnotu své sklizně. Stále více výrobců také věnuje větší pozornost dopadu na životní prostředí a snaží se zpracovat kávu při nižší spotřebě vody. Nové stroje a sdílení znalostí mezi výrobci také pomáhají vytvářet unikátní profily šálku kávy.

Mezi zákazníky existuje velká poptávka po experimentálních metodách zpracování. Káva, která používá alternativní způsoby zpracování, se někdy vyprodá ještě před tím, než je sklizena. To znamená, že můžeme očekávat, že v budoucnu uvidíme ještě více kreativních novinek.

Téma zpracování kávy se příliš nedostává do popředí ani v odborném tisku, ani v diskuzích v kavárnách, ale přitom je nedílnou součástí tvorby chuti a charakteru vašeho šálku kávy. Takže příště, když si vyberete medovou kávu z Kostariky nebo přírodní nikaragujskou, budete vědět, na co se máte těšit.

Mnoho z nás si nedovede představit svůj den bez šálku dobré kávy, a jak někteří říkají, život je příliš krátký na to, abychom pili špatnou kávu.

Pro milovníky kávy by také mohl být zajímavý náš článek o nových termínech z oblasti stravování.

Podporuje vás partner?
Ano (59 %)
Ne (26 %)
Nevím (15 %)

Oblíbené články

 Recept na zdravý středomořský banánový chlebíček Recept na zdravý středomořský banánový chlebíček

10 signálů, podle kterých poznáte, že se příliš stresujete 10 signálů, podle kterých poznáte, že se příliš stresujete

3 důvody proč cestovat 3 důvody proč cestovat

3x 'ano' vánočním svátkům bez zbytečného stresu 3x 'ano' vánočním svátkům bez zbytečného stresu

4 věci, které byste měli vědět o fenoménu Zero Waste 4 věci, které byste měli vědět o fenoménu Zero Waste

7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly 7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly

5 stop Harryho Pottera v Anglii 5 stop Harryho Pottera v Anglii

7 kroků ke spokojenějšímu životu 7 kroků ke spokojenějšímu životu

10 dalších bezvadných dárků pro muže, kterého milujete 10 dalších bezvadných dárků pro muže, kterého milujete

 Recept na spokojené dítě: 20 minut čtení každý den Recept na spokojené dítě: 20 minut čtení každý den

4 rady, jak ušetřit na Erasmu 4 rady, jak ušetřit na Erasmu

15 pravidel flirtu aneb jak dostat chlapa, který se vám líbí 15 pravidel flirtu aneb jak dostat chlapa, který se vám líbí

5 babských rad, jak si poradit s bolestivou menstruací 5 babských rad, jak si poradit s bolestivou menstruací

37 životních zkušeností, které jsem se naučila za 37 let 37 životních zkušeností, které jsem se naučila za 37 let

3 důvody, proč být občas offline 3 důvody, proč být občas offline

5 nejlepších dívčích seriálů 5 nejlepších dívčích seriálů

Komentáře

    Vložit nový komentář