3 rady, jak využít fialky v kuchyni
Publikováno dne 29. 04. 2018, Kategorie Rady a návody
274 shlédnutí

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Péťa Stenzelová

Jaro je v plném proudu. Venku to kvete a krásně voní, všemožné rostlinky vystrkují hlavičky a derou se za sluncem. Je přitom jasné, že jejich potenciál je mnohem větší, než jen lahodit oku. To je i případ fialek, které však mnoho z nás chybně přehlíží. Pojďme to napravit, vždyť z fialek se toho dá vytvořit tolik, že se nejspíš budete divit!


1) Fialkový sirup

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

V tomto případě budeme pracovat s celými květy fialek – potřebovat jich budeme asi jednu větší hrst. Dále si do rendlíku nalijeme dva hrnky vody, přidáme fialky a vše necháme na mírném plameni zhruba 10 minut vařit. Výslednou tekutinu, která bude mimochodem zelená, pak scedíme přes plátno a vrátíme na plotnu. Do tekutiny přidáme dvě lžíce cukru, pomalu ji mícháme a čekáme, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile k tomu dojde, přidáme šťávu z citrónu. Tekutina se přitom zbarví do fialova (pokud však přidáte citronu moc, zbarví se odvar do červena!). Šťávu pak můžeme používat namísto sirupu do vody.


2) Fialkový cukr

Skvělou přísadou na pečení provoněných sladkostí je fialkový cukr. Jeho příprava je přitom extrémně jednoduchá. Stačí si připravit 20 gramů krupicového cukru a hrst fialek, respektive jejich lístečků. Ty pečlivě vytrhejte z jejich zelených kalíšků. Vše poté vložte do mlýnku a promelte. Ne příliš, aby se krystalky cukru zcela nerozmačkaly. Výsledný cukr už pak stačí jen nechat proschnout, a poté používat při pečení. Výborný je třeba v máslových sušenkách.


3) Fialky v cukru

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Tentokrát nepůjde o přísadu, ale o ozdobu. Cukrové fialky totiž dokážou rozzářit a ozvláštnit každý moučník. I tentokrát je příprava snadná – květy fialek stačí jen potřít bílkem z vajíčka a poté je posypat moučkovým cukrem. Fialky už pak jen necháte proschnout. Pokud se je však nerozhodnete použít hned, dejte si pozor na to, jak je skladujete. Potřebují totiž temné místo, na které je odnesete v pečlivě uzavřené krabičce či sklenici.

 

Vaříte rádi? Tak si určitě přečtěte článek 10 chyb při vaření, abyste se ujistili, že žádnou z nich neděláte!

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek:
Podporuje vás partner?
Ano (38 %)
Ne (12 %)
Nevím (50 %)

Oblíbené články

6 důvodů k návštěvě Lipna 6 důvodů k návštěvě Lipna

7 tipů jak odpustit a zapomenout 7 tipů jak odpustit a zapomenout

10 nejhorších rodičů 10 nejhorších rodičů

8 snadných tipů na lepší spaní 8 snadných tipů na lepší spaní

6 nápadů, co dělat, když je venku zima 6 nápadů, co dělat, když je venku zima

8 svatebních trapasů, aneb na co si dát na své svatbě pozor 8 svatebních trapasů, aneb na co si dát na své svatbě pozor

10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete 10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete

3 tipy na skvělý dárek pro vaši mámu 3 tipy na skvělý dárek pro vaši mámu

5 důvodů, proč si začít psát deník 5 důvodů, proč si začít psát deník

6 důvodů, proč jsou Vánoce krásné 6 důvodů, proč jsou Vánoce krásné

5 tipů na rychlé a snadné učení 5 tipů na rychlé a snadné učení

5 signálů které napovídají, že je čas změnit zaměstnání 5 signálů které napovídají, že je čas změnit zaměstnání

Komentáře

    Vložit nový komentář

    Další zajímavé

    4 tipy, jak začít pravidelně cvičit 4 tipy, jak začít pravidelně cvičit

     Azorské ostrovy - exotika v Evropě! Azorské ostrovy - exotika v Evropě!

    5 výhod ekolahví 5 výhod ekolahví

    6 důvodů k návštěvě Lipna 6 důvodů k návštěvě Lipna

    5 seriálových módních ikon 5 seriálových módních ikon

    6 receptů na dobroty z hrníčku připravené v mikrovlnce 6 receptů na dobroty z hrníčku připravené v mikrovlnce

    3 typy zimních tónů pleti 3 typy zimních tónů pleti

    7 způsobů jak si říct o číslo 7 způsobů jak si říct o číslo