1078

7nejlepších receptů na sušenky

Publikováno 1. 12. 2015, Kategorie Rady a návody
6733 shlédnutí
7 nejlepších receptů na sušenky http://www.cheatsheet.com/culture/7-classic-cookie-recipes-you-should-know-how-to-make.html

Věděli jste, že měsíc listopad je mezinárodním měsícem sušenek? Sušenky jsou už tradičně považovány za klasické pochoutky, které se jako neodolatelná sladkost pravidelně podávají ke kávě nebo čaji. Abyste tedy i vy byli styloví a mohli si nějaké „cookies“ sušenky sami doma upéct, přinášíme vám 7 receptů na jedny z nejlepších.  

 

Návodů na výrobu sušenek existuje spoustu, my ale chceme zdůraznit, že ty jednoduché a klasické varianty jsou prostě stejně nejlepší. Projděte si následujících 7 receptů a vyberte si sušenky, které chcete vyzkoušet. Pak rozehřejte troubu a pusťte se do díla. No, a pak už si jen užívejte tu vůni v kuchyni a těšte se na lahodnou chuť křupavých sušenek vlastní výroby.

1)  Čokoládové placičky

Čokoládové placičky

Každý jistě má nějaký oblíbený recept na čokoládovou sladkost, my ale rozhodně dáváme svůj hlas čokoládovým placičkám Neimanna Marcuse (stránky v angličtině), uveřejněném na Food.com. Skalní milovníci sušenek jistě znají příběh Neimanna Marcuse, který neváhal tento recept vydražit za spoustu peněz. To samo o sobě vypovídá, že tento recept má skutečnou hodnotu, kterou vám tímto předáváme. Ingrediencí, která dělá tyhle sušenky tak voňavé, je instantní káva. Právě ta jim dodá plnou, neodolatelnou chuť a skvěle doplňuje ostatní přísady.

 

Ingredience:


  • ½ šálku změklého másla (nesoleného)
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 3 lžíce granulovaného cukru
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 ¾ šálku mouky
  • 1 ¼ čajové lžičky rozpustné kávy
  • 20 dkg čokoládových lupínků (neslazených)


Postup:


Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte všechny suché ingredience (cukr, mouku, kávu, kypřící prášek, sůl) a nakonec dodejte čokoládové lupínky. Formujte placičky asi tak ¼ palce silné a pokládejte je na plech vymazaný máslem, nebo vyložený pečícím papírem. Pečte na 190 ˚C po dobu 8-10 minut. Chcete-li mít sušenky křupavější, pečte 10-12 minut. Po upečení sundejte z plechu a nechte 2 minuty zchladnout na mřížce. Poté je přendejte na talíř či tác a servírujte.

2)  Sušenky z burákového másla

Sušenky z burákového másla

Náš další recept vyžaduje 6 přísad, ale klíčová je pouze jedna – burákové máslo. Vše, co potřebujete na přípravu skvělých burákových sušenek, je burákové máslo, mouka, hnědý cukr, prášek do pečiva, máslo a 1 vejce. Horké sušenky přendejte po upečení z plechu na mřížku, kde je nechte pozvolna vychladnout.

 

Ingredience:


  • 1 ½ šálku arašídového másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • ½ šálku změklého másla (nesoleného)
  • 1 větší vejce
  • 1 ½ šálku hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku


Postup:


Předehřejte si troubu na 180 ˚C. Ve středně velké míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Ve větší míse vyšlehejte dohladka máslo, arašídové máslo a cukr. Přidejte vejce a postupně přisypávejte mouku. Vše zpracujte v tužší těsto. Z něj pak lžící vykrajujte kousky a rukama je tvarujte do kuliček. Ty pak pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, asi tak 2 palce od sebe. Vidličkou kuličky stlačte na tloušťku asi ½ palce a udělejte na nich mřížkový obrazec. Pečte sušenky dozlatova, asi 18-22 minut. V polovině doby pečení je obraťte, aby se rovnoměrně propekla spodní i vrchní strana.

 

3)  Chechtáci

Sušenky Chechtáci

Podzim je tady a to znamená, že je nejvyšší čas užít si klasické Chechtáky. Někteří lidé mají rádi sušenky zdobené ořechy nebo čokoládovými lupínky, my vám ale přinášíme tradiční recept, bez dalších doplňkových surovin. Klíčem k těmto vynikajícím sušenkám je překvapivě tatarská omáčka, takže pokud ji nemáte doma, skočte si pro ni do obchodu a pak už můžete začít vyrábět tyto bláznivé a skvělé Chcechtáky.

 

Ingredience:


  • ½ šálku změklého másla (nesoleného)
  • ½ šálku granulovaného cukru
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1 větší vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 ½ šálku hladké mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky tatarské omáčky
  • ¼ čajové lžičky soli (nepovinná přísada, přidat podle vlastní chuti)


Na obalování:


  • ¼ šálku granulovaného cukru
  • 2 čajové lžičky skořice


Postup:


Těsto 

 

Do mísy stolního šlehače dejte máslo s cukrem a šlehejte střední rychlostí asi 3 minuty, až dohladka.

 

Poté setřete krém ze stěn mísy, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Opět šlehejte střední rychlostí, přibližně další 3 minuty. Výsledkem bude lehký a nadýchaný krém.

 

Pak opět setřete krém ze stěn mísy a přisypte mouku, přidejte sodu, tatarskou omáčku a sůl. Nyní šlehejte na nejnižší rychlost, dokud se přísady nespojí (cca 1 minutu).

 

Z těsta utvořte 14 přibližně stejných hromádek a rukama z nich vyválejte kuličky. Ty rozložte na velký talíř a rozmáčkněte je do placiček. Talíř přikryjte potravinovou fólií a dejte na minimálně 1 hodinu do lednice. (Zde vám v případě potřeby vydrží až 5 dní.) Nezkoušejte péct sušenky z nevychlazeného těsta, protože to by se na plechu při pečení více rozjíždělo do stran a sušenky by byly tenčí a lámavější. Předehřejte si troubu na 180 ˚C a pečte sušenky na plechu vyloženém pečícím papírem nebo vystříkaném sprejem na pečení asi 9 minut. Sušenky jsou hotové, jakmile začínají mít mírně hnědé okraje a vrcholek. Po stranách mohou vypadat ještě trochu bledé a jakoby nedodělané. Ale tak je to přesně správně upečené.

 

Na obalování:

 

v malé misce smíchejte cukr a skořici. Každou sušenku v této směsi obalte, jakmile ji teplou sundáte z plechu. Čerstvě upečené sušenky jsou ještě trochu měkké a cukr se skořicí tak do sebe dobře natáhnou. Po vychladnutí sušenky ztuhnou a stanou se křupavé.

 

 

4)  Sušenky z ovesných vloček a hrozinek

Sušenky z ovesných vloček a hrozinek

Pokud jste fanoušek ovesných vloček a hrozinek, tento recept je určen přesně pro vás. Tyhle klasické sušenky neobsahují čokoládu, ale bohatě to vynahrazují šťavnatými hrozinkami a bohatou plnou chutí. A to je přesně důvod, proč dávat sušené hrozny do pečiva – na tuhle fenomenální chuť budete vždycky dlouho vzpomínat. Milovníci ovesných vloček a hrozinek budou z těchto sušenek doslova nadšení, protože v nich najdou vynikající dezert, který vždy uspokojí chuť na sladké, přestože sám o sobě není nijak přeslazen.

 

Ingredience:


  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 ½ šálku hladké mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek hrozinek
  • 1 šálek nahrubo nasekaných ořechů (volitelná přísada, podle vlastní chuti)


Postup:

 

Ve velké míse smíchejte máslo a cukr a vyšlehejte do lehkého a nadýchaného krému. Postupně přidejte všechna 3 vejce a dobře pokaždé krém promíchejte. Přidejte vanilku, přisypte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Nakonec přimíchejte ovesné vločky, hrozinky a ořechy.

 

Vytvarujte do kuliček, přibližně o velikosti palce. Umístěte je na vzdálenost 2 palce od sebe na plech a pečte po dobu 10-11 minut na teplotu 180 ˚C. Správně upečené sušenky mají zlatavý nádech. Dejte si pozor, ať je nepřipálíte, u takto tenkého těsta by se to snadno mohlo stát. Po upečení přemístěte vychladnout na mřížku.

 

5)  Cukrové sušenky

Cukrové sušenky

Když už mluvíme o sladkostech, cukrové sušenky znáte? Je na nich něco magicky přitažlivého, díky čemu jim nikdo s chutí na sladké neodolá. Proč tedy utrácet peníze za dezerty, když tenhle zákusek zvládnete hravě sami doma? Nemusíte na to být žádný profesionální kuchař, tyhle sušenky zvládne snadno téměř každý. Pouze následujte popsaný postup a vše ostatní půjde prakticky samo. A jestli si sušenky ozdobíte nějakou polevou nebo sypáním, je jen a jen na vás. Nejlepší na tomhle receptu je jeho univerzálnost a tak se vlastní fantazii meze nekladou.

 

Ingredience:


  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 ½ čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1 čajová lžička jemně mleté mořské soli
  • 3 kousky změklého másla (nesoleného)
  • 1 ½ šálku granulovaného cukru (plus ještě trochu navíc na obalování)
  • 2 větší vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

 

Postup:

 

Předehřejte si troubu na 190 ˚C a připravte si několik listů pečícího papíru. Ve středně velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl.

 

Vložte změklé máslo a cukru do mísy stolního šlehače a vyšlehejte vysokou rychlostí 3-5 minut, do hladkého nadýchaného krému. Pak snižte rychlost mixéru a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte. Poté pomalu přisypávejte mouku a šlehejte dalších přibližně 30 vteřin.

 

Připravte si extra cukr na obalování sušenek do samostatné mísy. Z těsta tvořte rukama kuličky o velikosti asi 1 palce. Obalte každou kuličku v misce s cukrem a skládejte je na pečící papír, na vzdálenost přibližně 2 palce od sebe. Použijte dno skleničky a každou kuličku jím rozmáčkněte do placky asi tak 1/3 až ½ palce silnou.

 

Každý plech nechte v troubě péci 9-11 minut. Správně upečené sušenky mají dozlatova zabarvený vrcholek a okraje. Po stranách mohou být ještě trošku bledé. Po upečení je nechte na pečícím papíru až do úplného vychladnutí.

 

6)  Sušenky Melasky

Sušenky Melasky

Melasky jsou naprosto univerzální, co se sezóny týče. Tyhle sušenky budete chtít mlsat prostě pořád. Jsou skvělé například i jako Vánoční cukroví, kdy obohatí váš stůl o úžasnou zázvorově-sladkou chuť. Tyhle malé sladké dobroty jistě zpříjemní atmosféru chladných dní, v kombinaci s dobrou horkou kávou nebo čajem.

 

Ingredience:


  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • ¾ čajové lžičky mletého kardamomu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 větší vejce
  • ½ šálku změklého másla (nesoleného)
  • 1/3 šálku granulovaného cukru
  • 1/3 šálku melasy (jemné nebo plné chuti)
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • Surový cukr (případně cukr krystal) na obalování

 

Postup:


Předehřejte si troubu na 190 ˚C a vložte do ní dva plechy. Jeden do dolní části a druhý zhruba d 2/3 výšky trouby. V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor, kardamom a sůl. Ve středně velké míse pak promíchejte vejce, máslo, granulovaný cukr, melasu a hnědý cukr. Dobře prošlehejte a pak vmíchejte suché přísady.

 

Cukr na obalování nasypte do mělké mísy. Lžící vykrajujte z těsta hrudky a rukama je zpracujte do tvarů kuliček. Ty pak obalte v hrubém cukru a dávejte na připravený plech, asi tak 2 palce daleko od sebe.

 

Cukroví dáme do trouby a pečeme přibližně 8-10 minut. V polovině doby pečení prohodíme spodní a vrchní plech, aby se sušenky propekly rovnoměrně. Dobře upečené Melasky jsou mírně popraskané, jakoby nafouknuté. Pro vychladnutí je přemístěte z plechu na mřížku, kde zároveň krásně ztuhnou a zkřehnou.



7)  Černo-bíle sušenky

Černo-bíle sušenky

Černo-bílé sušenky jsou pěkné, veliké a vydatné. Můžete se s nimi často setkat v New Yorku, kde jsou velmi oblíbené, ale tento recept vám je přinese přímo do vaší kuchyně. Tyhle sušenky nepatří sice mezi ty nejjednodušší, ale pokud budete následovat popsaný postup, jejich výrobu určitě snadno zvládnete. Klíčové je pro tento recept správné použití druhu mouky a množství kypřícího prášku. Důležitá je ale i obrovská trpělivost. Na oplátku získáte skvělé a lahodné cukroví, na které se k vám budou rádi sjíždět návštěvy.

 

Ingredience:


Sušenky:


  • 4 šálky mouky (na pečení dortů a koláčů)
  • ½ čajové lžičky kypřícího prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 šálek změklého másla (nesoleného)
  • 1 ¾ šálku granulovaného cukru
  • 2 vejce (nechat dopředu ohřát na pokojovou teplotu)
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ čajové lžičky citronového extraktu
  • 1 šálek mléka

 

Poleva:


  • 50g hořké čokolády (jemně nasekané)
  • 1/3 šálku vody
  • ¼ šálku sladkého kukuřičného sirupu
  • 5 šálků moučkového cukru
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu

 

Postup:


Cukroví:

Předehřejte si troubu na 190 ˚C a vložte do ní dva plechy. Jeden do dolní části a druhý zhruba d 2/3 výšky trouby. Plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.

 

Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl.

 

Do mísy stolního šlehače dejte máslo a šlehejte střední rychlostí asi 30 vteřin. Pak za stálého míchání přisypte cukr a zvyšte rychlost. Šlehejte asi 3 minuty, do konzistence hladkého, nadýchaného krému. Poté seškrábněte máslo z okrajů mísy a přidejte vejce, vanilkový extrakt a citron. Poté snižte rychlost mixéru na nejnižší stupeň a za pomalého míchání postupně přisypávejte mouku a přilívejte mléko. Po vypnutí mixéru ještě setřete stěny mísy gumovou stěrkou a zlehka promíchejte, abyste zajistili, že se všechna mouka, i ostatní ingredience, do těsta dobře promíchají.

 

Použijte odměrku o velikosti asi ¼ hrnku a s jeho pomocí tvořte na připravené plechy hromádky ve vzdálenosti asi 2 palce od sebe. Navlhčenými prsty pak každou hromádku lehce zatlačte a utvořte z ní placičku silnou asi 2 a ½ palce. Pak pečeme asi 20 minut, dokud nezískají okraje placiček zlatavou barvu. Poté vyjměte plech z trouby a nechte na něm placičky ještě asi 2 minuty tzv. dojít. Zcela vychladnout je pak přendejte na mřížku.

 

Čokoládová poleva (černá):


Ve středně velké misce rozehřejte čokoládu. Buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, kdy ji nastavíte na 50% výkonu a po dobu 3x 3 minuty čokoládu rozehříváte. Po každém intervalu misku vyjměte a čokoládu dobře promíchejte.

 

Ve středně velké hrnci přiveďte k varu vodu a kukuřičný sirup. Poté sundejte z plotýnky a vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. ¾ šálku této polevy pak přelijte do misky s čokoládou a dobře promíchejte.

 

Cukrová poleva (bílá):


Cukroví rozmístěte na připravenou mřížku. Pod ní umístěte pečící papír, který vám zachytí případné kapky polevy. Polévkovou lžící naneste na polovinu každé sušenky cukrovou polevu a nechte asi 15 minut zaschnout.

 

Poté na druhou polovinu každé sušenky rozetřete čokoládovou polevu, otřete po stranách případné přetékající přebytky a nechte minimálně 1 hodinu oschnout a ztuhnout.

 

 

Další skvělé recepty, třeba na smoothie, naleznete zde. A nebo máte radši sendviče?

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek: