1189

10chyb při vaření

Publikováno 31. 10. 2016, Kategorie Rady a návody
627 shlédnutí
10 chyb při vaření https://www.buzzfeed.com/michelleno/baking-mistakes-youre-probably-making

1) Nabíráte těsto bez porcování

Nabíráte těsto bez porcování

Jestliže budete péci muffiny, sušenky nebo košíčky, usnadní vám hodně práce, když použijete na nabírání těsta porcovací kleště. Potom budete mít všechny kousky stejně velké, menší kousky se nebudou připalovat, a děti se nebudou hádat, že má jedno menší zákusek a druhé větší. Tato porcovačka se hodí také na nabírání zmrzliny a servírování příloh jako je rýže a kaše.

 

Dobrý tip je porcovačku před použitím postříkat pečícím olejem ve spreji. Potom se vám těsto nebude na kleště lepit. 

2) Necháváte máslo změknout v mikrovlnce

Nabíráte těsto bez porcováníNecháváte máslo změknout v mikrovlnce

Jestliže dáváte máslo do mikrovlnky úplně rozpustit, je to v pořádku. Když ho tam ale chcete dát jenom změknout, nekončí to dobře. Máslo je zvenku rozteklé a uvnitř studené. Lepším řešením je použít pro změknutí másla horkou sklenici. Teplu odolnou sklenici naplníme vařící vodou, vodu vylejeme, sklenici osušíme a přiklopíme na několik minut na kousek másla.

 

Máslo takto získá potřebnou konzistenci jak na přípravu krému nebo zpracování do těsta, tak i na natírání na pečivo. 

3) Plníte zdobící sáček v ruce

Plníte zdobící sáček v ruce

Místo toho, abyste se snažila naplnit nestabilní sáček v ruce, přehrňte jeho okraj přes okraj sklenice. Takto se vám podaří dát do sáčku mnohem více náplně a nic nepřijde nazmar. 

4) Používáte do zákusků rostlinný olej

Používáte do zákusků rostlinný olej

Jestliže není vaším cílem upéci lehké a nadýchané zákusky, použijte raději při pečení rozpuštěné máslo. Moučník bude bohatší a hutnější. Máslo je lepší před zamícháním do těsta rozehřát, aby se neutvořily hrudky.

5) Pečete sušenky z přebytečného těsta

Pečete sušenky z přebytečného těsta

Jestliže příště připravíte příliš mnoho těsta na sušenky, je lepší hotové sušenky zmrazit, než upéci. Zatímco upečené sušenky brzy ztvrdnou, mražené sušenky můžete snadno upéci během několika minut. Těsto vám vydrží v mrazáku až tři měsíce. 

6) Pečete vypouklé dortové pláty

Pečete vypouklé dortové pláty

Jestli chcete mít pěkné ploché dortové pláty, které se budou dobře zdobit, upevněte na pánev shora vlhkou utěrku. Ta částečně pohltí teplo a způsobí, že těsto uprostřed více nevykyne, a že pláty budou stejnoměrně propečené.



7) Při zdobení zákusků se omezujete na krémy z másla a rostlinného tuku

Při zdobení zákusků se omezujete na krémy z másla a rostlinného tuku

Na náplň do zákusků můžete výborně využít avokádo. Náplň bude stejně krémová a přitom méně tučná.

 

Recept na krém:

 

  • 1 středně velké oloupané a nakrájené avokádo
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu.

 

Vše rozmixujte na hladký krém.

8) Skladujete v krabičce samotné sušenky

Skladujete v krabičce samotné sušenky

Nedopusťte, aby výsledek vaší práce ztvrdl jako kámen. Skladujte sušenky v krabičce s kouskem jablka nebo půlkou krajíce chleba. Tak v sobě udrží vlhkost a zůstanou dlouho vláčné.

9) Pracně dobýváte ztvrdlý hnědý cukr z nádoby

Pracně dobýváte ztvrdlý hnědý cukr z nádoby

Neztrácejte čas dolováním kousků cukru. Místo toho pokryjte nádobu vlhkým papírovým ubrouskem a dejte na 20 vteřin do mikrovlnky. Získáte sypký cukr. Nebojte se, že by se cukr teplem roztekl.

10) Vyhazujete připálené sušenky

Vyhazujete připálené sušenky

Místo toho, abyste vyhodila sušenky, které se pekly příliš dlouho, nebo abyste odkrajovala velké kousky, můžete obrousit připálené okraje sušenek na hranatém struhadle.

 

Přečtěte si jak zhubnout, odpustíte-li si těchto 500 zbytečných kalorií denně.

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek: